Naslovnica Region Evo kad je Milanovićeva inauguracija

Evo kad je Milanovićeva inauguracija

490

Zagreb — Inauguracija izabranog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića bit će održana u subotu, 15. februara, 2020. godine.

Prva je ideja bila da se inauguracija održi 18. februara, dan prije nego što Milanović stupa na dužnost, međutim, kako je riječ o utorku, sada se u Uredu razmišlja da se pomakne na vikend, vjerovatno na subotu 15. februara kada je prije pet godina svoju imala i Kolinda Grabar-Kitarović.

Ove informacije objavio je danas zagrebački Večernji list, a prenosi BHRT.

Istoimeni list navodi kako se od inauguracije “neće praviti spektakl”, a navode kako je nepoznato hoće li na istu biti pozvan predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi predsjednici i premijeri iz regije.

Također, poznato je i koliko će inauguracija koštati. Riječ je o oko 160 hiljada maraka, kojima se moraju podmiriti svi troškovi smještaja i osiguranja stranih delegacija koje će doći na inauguraciju, kao i najam stolica, razglasa, cateringa, izvođači…

Inauguraciju u dogovoru s Milanovićevim timom priprema Ured predsjednice koji zadnjih dana prima i brojne čestitke izabranom predsjedniku Milanoviću.

Do sada su mu čestitke stigle od svih predsjednika zemalja iz regije, potom predsjednika Mađarske, Slovačke, Njemačke, Rumunije, Bugarske, Litve, Bjelorusije, Rusije.

Čestitali su mu i kraljevi Jordana i Maroka, sultan Omana, predsjednica Evropske komisije i predsjednik Evropskog vijeća.

(StarMo)