Naslovnica Izdvojeno Evo gdje već zatvorsku kaznu služi general HVO-a

Evo gdje već zatvorsku kaznu služi general HVO-a

389
foto arhiva

Den Haag — Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odlučio je da će Milivoj Petković, bivši čelnik takozvane Herceg-Bosne i general HVO-a osuđen na 20 godina zatvora, svoju kaznu služiti u Belgiji, gdje je već i prebačen, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Nakon Petkovićevog prebacivanja na izdržavanje kazne, u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih nacija (UN) odluku o tome gdje će služiti kaznu čeka još samo Radovan Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske osuđen na doživotni zatvor zbog zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini.

Milivoj Petković, Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su 2017. pred Haškim tribunalom pravosnažno osuđeni na ukupno 111 godina zatvora.

Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili nekadašnji ministar odbrane Stojić te bivši načelnici glavnog štaba HVO-a Praljak i Petković. Bivši komandant Vojne policije i ministar Ministartsva unutrašnjih poslova (MUP) Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik komisije za razmjenu zarobljenika Pušić na deset godina zatvora.

Nedugo nakon što mu je izrečena presuda, Praljak je popio tečnost, poslije čega je prebačen u bolnicu u Haagu, gdje je kasnije preminuo.

(StarMo)