Naslovnica Život Evo gdje je jedno od najvećih žarišta u Evropi

Evo gdje je jedno od najvećih žarišta u Evropi

417
foto: agencije - ilustracija

Amterdam — Nizozemska je postigla novi maksimum u broju dnevnih slučajeva zaraze koronavirusom, sa skoro 7.400 zaraženih u posljednja 24 sata, pokazuju podaci objavljeni u utorak.

Vlada se priprema da objavi nove restriktivne mjere na konferenciji za novinare s premijerom Markom Rutteom u 19.00 sati po lokalnom vremenu, prenio je Reuters.

Vlada će objaviti nove mjere za suzbijanje epidemije virusa, uključujući zatvaranje kafića i restorana, pošto se u ovoj zemlji razbuktalo jedno od najvećih žarišta u Evropi, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Vlada premijera Marka Rutea oklijevala je da uvede oštrije mjere, koje bi mogle da budu štetne po ekonomski oporavak, ali se našla pod pritiskom medicinskih stručnjaka da stupi u akciju da bi se spriječilo preopterećenje zdravstvenog sistema.

Nizozemska vlada do sada je objavljivala uglavnom preporuke i sugestije za ponašanje građana, uključujući nošenje maski i restrikcije na putovanja, ali ne i naređenja.

Večeras se, pored zatvaranja kafića i restorana, očekuje i odluka o zabrani prodaje alkohola u kasnim satima, javio je nacionalni servis NOS pozivajući se na izvore u Vladi.

(StarMo)