Naslovnica Život Europol: Zaradili dva miliona eura na krijumčaranju migranta

Europol: Zaradili dva miliona eura na krijumčaranju migranta

337
foto arhiva - ilustracija

Berlin — Evropska policijska agencija (Europol) objavila je da je policija širom kontinenta zaključila dvogodišnju istragu o velikoj kriminalnoj mreži koja je koristila kamione za krijumčarenje migranata u zapadnu Evropu.

Njemačka federalna policija (Bundespolizei) i rumunska policija (Poliția Română), uz podršku Europol-a, završili su operaciju istrage o velikoj kriminalnoj mreži koja je krijumčarila migrante u zapadnu Evropu kamionima.

Tokom posljednje faze operacije, rumunska policija izvršila je osam pretresa i uhapsila četiri osumnjičena člana grupe za organizirani kriminal. Njemačka federalna policija izvršila je pet pretresa.

Skoro 580 migranata putovalo je kamionima prema zapadnoj Evropi, navodi Europol.

Operacija je pokrenuta u Njemačkoj 2018. godine kada su vlasti otkrile migrante iz Irana, Iraka i Sirije kako ulaze u Njemačku u kamionima preko Češke i Mađarske. Istraga je otkrila masovnu mrežu krijumčarenja ljudi koji su dolazili u Rumuniju, zatim u Njemačku. Tokom zadnjeg dijela putovanja u zapadnu Evropu, migranti su bili prisiljeni putovati kamionima.

Brojni migranti su izgubili život posljednjih godina nakon što su, na putu kroz Evropu, bili prevoženi u kamionskim prikolicama, bez dovoljno zraka ili vode.

Istraga je otkrila da je organizirana kriminalna mreža bila sastavljenu od najmanje 36 članova koji su zaradili više od dva miliona eura od 580 krijumčarenih migranata.

(StarMo)