Naslovnica Izdvojeno Europol: Zapljena droge u tonama!

Europol: Zapljena droge u tonama!

518
foto arhiva

Bruxelles — Europol je koordinirao između 16. i 20. septembra operaciju velikog obima Dani zajedničke akcije 2019.

Akcija je imala za cilj sintetičke droge i psihoaktivne supstance, trgovinu ljudima, krijumčarenje migranata, krivotvorenje dokumenata, nanošenje šteta okolišu, i provele su je policijske snage država članice EU, trećih zemalja i tijela Evropske unije, saopćeno je u petak iz policijske agencije EU (Europol).

Zajednički napori 16 država članica, predvođenih poljskim Centralnim istražnim biroom, bili su usmjereni na trgovce drogom širom Evrope. Te akcije nanijele su značajan udarac mrežama trgovaca drogom i rezultirale su zapljenom 85 miliona eura vrijedne droge s nelegalnog tržišta. Također je zaplijenjeno 11,3 tona sirovina čime je prekinuta proizvodnja amfetamina.

U zavisnosti od metoda proizvodnje, ta količina sirovih materija bila je dovoljna za proizvodnju 6,3 tona amfetamina, vrijednih skoro 63 miliona eura na evropskom tržištu. Pored toga, zaplijenjene su i droge vrijedne 85 miliona eura, što predstavlja ozbiljan udarac evropskom tržištu droge.

Ostale velike zapljene uključuju 1.300 kilograma kokaina, 22 kilograma i 107 biljki kanabisa, 19.601 tabletu ecstasyja, 10,63 kilograma amfetamina i šest kilograma MDMA.

Ukupni rezultati akcija protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata su 411 hapšenja, identifikaciju 54 potencijalne žrtve trgovine ljudima, zapljenu 1,1 milion cigareta i 223 kilograma duhana, 166 životinjskih primjeraka, 2.472 kilograma nelegalnog ulova ribe, saopćeno je u petak iz Europola.

U operaciji je učestvovalo 37.000 policajaca.

(StarMo)