Naslovnica Izdvojeno EUROPOL upozorava na lažne Covid vakcine

EUROPOL upozorava na lažne Covid vakcine

489
foto arhiva

Bruxelles — Šefica Europola Catherine De Bolle upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih cjepiva protiv koronavirusa.

De Bolle je upozorila da bi kriminalci mogli pokušati iskoristiti veliku potražnju za cjepivom u svijetu, pišu novine njemačke medijske grupe ‘Funke’ u nedjelju. Dodala je da su zvaničnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih cjepiva na društvenim mrežama.

Šefica europske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi cijepljenje lažnim cjepivom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice.

Također je navela da države moraju biti spremne da će im kriminalne skupine pokušati ukrasti doze cjepiva, a Europol je identificirao potencijalna žarišta.

Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijski odjeli diljem Europske unije zajednički djeluju na zaštiti prijevoza cjepiva.
Interpol je početkom decembra takođe objavio upozorenje o prijetnji organiziranih kriminalnih skupina usred kampanja cijepljenja protiv Covida-19, uključujući lažna cjepiva i krađu zaliha.

 

(StarMo)