Naslovnica Sport EURO: Ako prođemo čeka nas teška grupa…

EURO: Ako prođemo čeka nas teška grupa…

457
sa izvlačenja grupa u Bukureštu

Bukurešt — Evropska nogometna federacija UEFA večeras je u Bukureštu obavila žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano od 12. juna do 12. jula naredne godine prvi put u 12 država.

Još prije žrijebanja bilo je poznato da će reprezentacija Bosne i Hercegovine, ukoliko kroz utakmice play off-a Lige nacija izbori plasman na EURO, igrati u E-grupi u kojoj je nosioc Španija, a današnjim žrijebom je određeno da u toj grupi još igraju Poljska i Švedska.

Na EURU 2020 će igrati 24 reprezentacija u šest grupa. Uvodni susret EP-a bit će igran 12. juna u Rimu, dok je finale na rasporedu 12. jula u Londonu.

Pored glavnih gradova Italije i Velike Britanije EURO će se još igrati u St. Peterburgu, Müncehnu, Bakuu, Budimpešti, Bukureštu, Amsterdamu, Bilbau, Glasgowu, Dublinu i Koebenhavnu.

Prvi protivnik “Zmajeva” u play-offu B-Lige nacija, 26. marta 2020. u Zenici bit će Sjeverna Irska, a pobjednik tog meča bit će domaćin i finalnog susreta 31. marta, kada će ugostiti boljeg iz meča Slovačka – Republika Irska.

Za tri preostala mjesta kroz play off Lige nacija borit će se još 12 reprezentacija u tri grupe. U A-Ligi će igrati Island, Bugarska, Mađarska i Rumunija, u C-Ligi Škotska, Norveška, Srbija i Izrael te u D-Ligi Gruzija, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Bjelorusija.

Grupe EP-a:
A-grupa: Italija, Švicarska, Turska, Vels;
B-grupa: Belgija, Rusija, Danska, Finska;
C-grupa: Ukrajina, Holandija, Austrija, pobjednik “play-offa” D-lige;
D-grupa: Engleska, Hrvatska, Češka, pobjednik “play-offa” C-lige;
E-grupa: Španija, Poljska, Švedska, pobjednik “play-offa” B-lige;
F-grupa: Njemačka, Francuska, Portugal, pobjednik “play-offa” A-lige;

– play-off A-Lige: Island, Rumunija, Bugarska, Mađarska
– play-off B-Lige: BiH, Sjeverna Irska, Slovačka, Irska
– play-off C-Lige: Škotska, Izrael, Norveška, Srbija
– play-off D-Lige: Gruzija, Bjelorusija, Sjeverna Makedonija, Kosovo

(StarMo)