Naslovnica BiH EUFOR: Vježba dovođenja rezervnih snaga u BiH

EUFOR: Vježba dovođenja rezervnih snaga u BiH

370
foto: EUFOR - ilustracija

Sarajevo — Snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) već nekoliko mjeseci planiraju vježbu “Brzi odgovor 2020”, u kojoj će učestvovati 20 država jedinstveno pod komandom EUFOR-a, uključujući i Višenacionalni bataljon.

Zemlje učesnice uključuju Austriju, Bugarsku, Grčku, Mađarsku, Italiju, Rumuniju i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vježba “Brzi odgovor 2020” će se održavati širom BiH od 31. augusta do 5. septembra s ciljem da omogući vojnicima Oružanih snaga BiH i EUFOR-a zajedničku obuku za operacije podrške mira, kao i sposobnost EUFOR-a da dovede u zemlju rezervne snage koje pomažu vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ova vježba se održava svake godine, te je dio redovnog kalendara obuke Oružanih snaga BiH i EUFOR-a. No, budući da se ove godine vježba održava u vrijeme pandemije novog koronavirusa, iz EUFOR-a kažu da zemlje učesnice u potpunosti poštuju međunarodne mjere zaštite za COVID-19, kao i mjere izdate od BiH i EUFOR-a.

“Niti jednom vojniku neće biti dozvoljen ulazak u BiH ukoliko svi kriteriji za izolaciju i testiranje ne budu u potpunosti ispoštovani”, poručuju iz EUFOR-a.

S tim u vezi komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak sastao se u ponedjeljak u bazi Butmir s ministrom sigurnosti BiH Selmom Cikotićem.

Ovim su bile obuhvaćene i sveobuhvatne mjere predostrožnosti koje EUFOR poduzima kako bi se opasnost od koronavirusa svela na najmanju mjeru.

Ministar Cikotić je rekao da se unaprijed raduje nastavku direktne i sveobuhvatne suradnje s EUFOR-om na pitanjima vezanim za sigurnost i stabilnost građana BiH.

(StarMo)