Naslovnica BiH EUFOR: Uspješno planiranje vježbe ‘Brzi odgovor 20’

EUFOR: Uspješno planiranje vježbe ‘Brzi odgovor 20’

411

Sarajevo — EUFOR je objavio da je danas završetkom glavne planske konferencije za ovogodišnju vježbu “Brzi odgovor 20” obilježio važan događaj.

U skladu sa ograničenjima zbog pandemije COVID-19, sastanak je održan putem videokonferencije kojoj su prisustvovali predstavnici oružanih snaga i vojnih organizacija širom Evrope, sa lokacija u Napulju i Rimu u Italiji, Monsu u Belgiji, Londonu u Velikoj Britaniji i iz KFOR-a u Prištini, na Kosovu.

Direktor vježbe, načelnik štaba EUFOR-a brigadni general Ernő Baráth rekao je da vježba “Brzi odgovor 20” u najvećoj mjeri teče prema planu, nadovezuje se na uspjeh postignut prilikom vježbe “Brzi odgovor 19” i kroz složene scenarije potvrdit će EUFOR-ovu spremnost da pruži podršku vlastima BiH.

Planirano je da vježba “Brzi odgovor 20” bude održana na lokacijama širom BiH krajem augusta i početkom septembra 2020. Planiranje u vojnoj organizaciji se nastavlja kako bi bila omogućena sigurna izvedba vježbe za sve učesnike i pored okolnosti i izazova koje je potrebno prevazići, uključujući i pandemiju COVID-19, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

Naglašeno je da će odluka o provedbi vježbe biti donesena u odgovarajuće vrijeme.

Vježba je panevropski napor kojim se testiraju operativne sposobnosti EUFOR-a, razmještanje rezervnih snaga koje su “izvan horizonta” i efikasnost planova u vanrednim situacijama kako bi bila osigurana EUFOR-ova sposobnost da u svakom trenutku izvršava svoj mandat prema Rezoluciji 2496 (2019) Vijeća sigurnosti UN-a, saopšteno je iz EUFOR-a.

(StarMo)