Naslovnica Život EUFOR spreman reagovati u kratkom roku

EUFOR spreman reagovati u kratkom roku

448
foto: EUFOR

Banja Luka — Snage EUFOR-a i sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini su spremne da u veoma kratkom roku daju odgovor na eventulnu kriznu situaciju ili terorističke aktivnosti te da zaštite živote građana i njihovu imovinu – rečeno je nakon vježbe “Brzi odgovor 2019” na Međunarodnom aerodromu Banja Luka.

Simulirana je krizna situacija u kojoj je bio ugrožen aerodrom, razbijen nasilni oblik demonstracija i riješena talačka situacija.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak rekao je novinarima da je ovo najveća godišnja vježba koju organizuje EUFOR, s ciljem da pokažu svoje sposobnosti.

“Dovedene su naše rezervne snage, koje se nalaze u stanju pripavnosti van BiH, a ove godine dolaze iz Bugarske, Velike Britanije, Rumunije, Grčke te taktičke rezerve u sastavu KFOR-a”, rekao je Trischak, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Impresioniran je, kaže, djelovanjem pripadnika agencija za provođenje zakona iz BiH i EUFOR-a.

“Pokazali smo sposobnost da zajedno djelujemo”, rekao je komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić smatra da u državi postoje snage koje mogu odgovoriti u slučaju kriznih situacija.

“Shvatajući krajnje ozbiljno bezbjednosne izazove koji se postavljaju pred nas u BiH, već nekoliko godina ozbiljno uvježbavamo rješavanje raznih kriznih situacija, koje bi se mogle dogoditi”, rekao je Mektić.

Kaže da su aerodromi vrlo izazovna sigurnosna meta, prvenstveno za terorističke napade.

“Kako bi što bolje zaštitili ove objekte i živote ljudi, danas smo u Banoj Luci simulirali nekoliko kriznih situacija koje smo zajednički rješavali”, rekao je Mektić.

Pokazan je, kaže, visok stepen zajedničkog djelovanja, uvježbanosti te spremnost da se vrlo brzo organizuju nakon prvih dojava i rješavaju eventulne krizne situacije.

Zahvalio je Graničnoj policiji, Agenciji za istrage i zaštitu, Ministarstvu unutrašnjih poslova i EUFOR-u te osoblju Aerodroma Banja Luka na učešću u vježbi “Brzi odgovor”.

(StarMo)