Naslovnica BiH EUFOR planira vježbu ovog ljeta

EUFOR planira vježbu ovog ljeta

446

Sarajevo — Operativni komandant za Operaciju Althea EUFOR generalpukovnik Olivier Rittimann boravio je 10. i 11. juna u bazi ‘Butmir’ kako bi stekao neposredni uvid u trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, što će biti od ključne važnosti pri donošenju odluke da li da se održi vježba “Brzi odgovor 20”.

Posjeta prethodi finalnoj koordinacijskoj konferenciji, koja će biti održana sljedeće sedmice, saopćeno je iz EUFOR-a.

S generalpukovnikom Rittimannom u posjetu je došao i njegov nasljednik, generalmajor Brice Houdet, koji će mjesto operativnog komandanta za Operaciju Althea EUFOR preuzeti u julu ove godine, nakon što bude unaprijeđen.

– Današnja posjeta potvrda je nivoa važnosti koji ima predstojeća vježba ‘Brzi odgovor 20’ ovoga ljeta. Bila je ovo odlična prilika da operativni komandant u potpunosti sagleda sposobnosti koje EUFOR ima na raspolaganju i izazove rada pod ograničenjima koje nameće COVID-19 – izjavio je komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak.

Planiranje ovogodišnje vježbe nastavljeno je uprkos teškoćama koje je donijela pandemija COVID-19.

– Ovi izazovi prevazilaze se tako što se konvencionalni sastanci i konferencije sada održavaju kao video-konferencije. Ove godine proces planiranja uključuje i dodatni element mjera koje će osigurati da se vježba održi na način koji je siguran za učesnike i lokalne zajednice u područjima održavanja vježbe širom zemlje – navodi se u saopćenju.

Brzi odgovor 20’ je panevropska vježba, planirana da se održi krajem augusta i početkom septembra 2020. godine.

Svrha ove godišnje vježbe je da provjeri operativnu sposobnost EUFOR-a, raspoređivanje rezervnih snaga stacioniranih izvan BiH (‘snage preko horizonta’), te uspješnost planova za nepredviđene situacije, a kako bi se osigurala EUFOR-ova sposobnost da u svakom trenutku izvršava svoj mandat u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija br. 2496 (2019).

(StarMo)