Naslovnica BiH “EUFOR će ostati u BiH koliko god bude trebalo”

“EUFOR će ostati u BiH koliko god bude trebalo”

338
foto: EUFOR - ilustracija

Sarajevo — U Sarajevu je u Domu Oružanih snaga BiH obilježena 15. godišnjica EUFOR-ove operacije “Althea”.

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak poželjeli su dobrodošlicu gostima.

Oni su, kao i specijalni predstavnik EU Johann Sattler te vanredni profesor na Odsjeku za sigurnosne i mirovne studje FPN-a Univerziteta u Sarajevu Zlatan Bajramović izložili svoje viđenje historijata misije, podsjetili na neke od najvažnijih momenata i događaja i govorili o sveobuhvatnom pristupu EU.

“EUFOR će otići iz BiH što je to prije moguće, ali će ostati koliko god to bude neophodno”, reako je Trischak komentirajući trajanje misije, prenose bh. portali, pozivajući se na agenciju Fena.

Podsjetilo se i na uspješnu saradnju u Bosni i Hercegovini tokom proteklih 15 godina operacije “Althea” EUFOR-a, uključujući zajedničke aktivnosti s Oružanim snagama BiH i civilnim organima za provođenje zakona na osposobljavanju i obuci, napore na uklanjanju posljedica prirodnih katastrofa, rad u zajednici, rješavanje naoružanja i municije, aktivnosti na deminiranju i izvođenje vježbi pod nazivom “Brzi odgovor”, kojima se uvježbava sposobnost za brzo ojačavanje snaga na terenu rezervnim snagama iz partnerskih zemalja, saopćeno je iz EUFOR-a.

“Nikad nisam upoznao vojnike i oficire koji zadatke izvršavaju sa više posvećenosti i profesionalizma od pripadnika OSBiH”, rekao je general Trischak.

Govoreći o završetku programa EUFOR-a za individualnu obuku i samoodrživosti sistema obuke u OSBiH dodao je: “Oni su od primaoca sigurnosne pomoći napredovali do pouzdanog i uvažavanog pružaoca sigurnosne pomoći.”

Sinoćnjem događaju prisustvovale su i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, ambasadori i drugi zvaničnici.

(StarMo)