Naslovnica Život EU: Zbog korone, smrtnost porasla 40 posto

EU: Zbog korone, smrtnost porasla 40 posto

241

Zagreb — Zemlje Evropske unije zabilježile su preko 450.000 smrtnih slučajeva više između marta i novembra 2020. nego u istom periodu između 2016. i 2019., pokazuju najnoviji podaci statističke agencije Eurostat.

Stručnjaci su koristili mjesečne podatke iz zemalja EU kako bi uporedili veću smrtnost u 2020. s prosjekom u istom periodu od 2016. do 2019.

Statistička agencija Eurostat objavila je u utorak da podaci “daju opću sliku mortaliteta pod uticajem pandemije covida-19 jer uključuju sve smrti nezavisno o uzroku”, prenosi portal Index.hr.

Oni su donijeli procijenjeni prosjek u EU koristeći podatke iz svih zemalja osim Irske, iz koje ih nisu dobili.

Prekomjerni broj smrti dostigao je vrhunac u novembru, kada je iznosio 40 posto više nego što je bio prosjek ranijih godina.

Taj vrhunac u novembru uslijedio je nakon onog puno nižeg zabilježenog u aprilu, tokom prvog vala pandemije, kada je smrtnih slučajeva bilo oko 25 posto više od prosjeka.

Nakon aprila brojevi padaju, da bi se ponovno počeli dizati u augustu, zajedno s brojem slučajeva koronavirusa.

Vrhunac u novembru posebno je bio smrtonosan u Bugarskoj, Poljskoj i Sloveniji, gdje je povećanje bilo više od 90 posto.

Povećanje broja smrtnih slučajeva u Belgiji u tom mjesecu bilo je gotovo 60 posto, a u Italiji i Njemačkoj 50 posto. U istom mjesecu Hrvatska je zabilježila 46.3 posto višu smrtnost, pokazuju podaci Eurostata.

(StarMo)