Naslovnica Region EU “zabrnuta”, zbog tretmana migranata u Hrvatskoj i Grčkoj

EU “zabrnuta”, zbog tretmana migranata u Hrvatskoj i Grčkoj

85
foto arhiva

Bruxelles — Izvršna vlast Evropske unije u Briselu izrazila je 7. oktobra “zabrinutost”, zbog nasilnog vraćanja migranata nakon novog izvještaja njemačkih medija Spiegel i ARD koji su navodno dokumentovali takve nezakonite postupke grčkih i hrvatskih policijskih službenika, javio je Reuters.

“Zabrinuti smo zbog izvještaja koje smo vidjeli, a izvještaji o povratku i nasilju na vanjskim granicama EU su veoma zabrinjavajući. Djela nasilja i maltretiranja migranata, azilanata i izbjeglica su neprihvatljivi”, poručio je portparol Evropske komisije Adalbert Jahnz.

Jahnz je kazao da je takva praksa nezakonita, te je poručio vladama država da imaju odgovornost da istraže sve navode u cilju utvrđivanja činjenica i da na odgovarajući način uprate sve nepravilnosti.

Euronews je javio da hrvatske vlasti nasilno vraćaju migrante sa granica EU – što je nezakonita praksa prema zakonima EU.

Novu istragu o tretiranju migranata sprovela je novinarska platforma Lighthouse Reports u saradnji sa listovima Liberation, Spiegel i mrežom ARD.

Na jednom snimku vidi se kako maskirani muškarac, za kojeg se smatra da je hrvatski policajac, štapom udara mlade tražioce azila.

(StarMo)