Naslovnica Izdvojeno EU: Vakcine i za Zapadni Balkan

EU: Vakcine i za Zapadni Balkan

259

Brisel — Evropska unija (EU) će se pobrinuti da i zemlje Zapadnog Balkana imaju pristup vakcinama protiv COVID-a 19, skoro istovremeno kada se budu pojavile na evropskom tržištu, rekli su ekspertski izvori iz sjedišta EU Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Naime, Evropska komisija (EK) je već obezbjedila dovoljan broj doza vakcina ne samo za građane EU već i za takozvane treće zemlje, kojima je obuhvaćen i region. Prema preliminarnim podacima, Brisel je naručio oko dvije miljarde doza, a cijela EU broji oko 450 miliona stanovnika, s time što se računa po dvije doze za svaku osobu.

Kako su zvaničnici EK objasnili novinarima, vakcinacija i imunizacija Zapadnog Balkana je važna i za države EU zbog uskih veza koje postoje među zemljama. Briselski eksperti podvlače da se EU ne može smatrati bezbjednom teritorijom od korona virusa ako se vakcinacija skoro istovremeno ne obavi i u regionu.

Slanje vakcina u region će se prema planu obaviti preko dva kanala: prvi je COVAX, koji omogućava da zemlje sa visokim prihodima osiguraju da vakcina bude dostupna i za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, kao i putem individualnih zemalja članica koje će eventualno imati višak vakcina. Eksperti EU su objasnili da će slanje vakcina iz zemalja članica EU biti kordinisano tako da zemlje regiona proporcionalno primaju vakcine.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)