Naslovnica Život EU uvela sankcije Lukašenku

EU uvela sankcije Lukašenku

157
Aleksander Lukašenko

Brisel — Evropska unija (EU) uvela je sankcije protiv Aleksandra Lukašenka, njegovog sina Viktara i još 13 visokih bjeloruskih zvaničnika koji su odgovorni za “nasilje, neopravdana hapšenja i falsificiranje” predsjedničkih izbora prije gotovo tri mjeseca.

Službeni list EU 6. novembra objavio je imena 15 osoba kojima su zabranjene vize i zamrznuta imovina, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pridružili su se imenima 40 drugih bjeloruskih zvaničnika koji su početkom oktobra bili na meti sličnih restriktivnih mjera zbog njihove navodne uloge u brutalnoj represiji protiv demonstranata i opozicije, kao i prevare tokom glasanja 9. augusta.

Masovne demonstracije prohujale su Bjelorusijom od spornih predsjedničkih izbora za koje opozicija kaže da su namješteni, a Zapad odbija prihvatiti, pojačavajući pritisak na Lukašenka, koji vlada državom već 26 godina.

Hiljade ljudi uhapšene su otkako su vlasti proglasile Lukašenka pobjednikom izbora. Većina opozicionih čelnika u zemlji uhapšena je ili prisiljena napustiti zemlju.

Evropska unija navodi da Lukašenka smatra “odgovornim za nasilnu represiju od strane državnog aparata” provedenu prije i nakon predsjedničkih izbora, pozivajući se na “otpuštanje ključnih opozicionih kandidata, samovoljna hapšenja i zlostavljanje mirnih demonstranata, kao i zastrašivanje i nasilje nad novinarima”.

(StarMo)