Naslovnica Život EU uvela Rusiji osmi paket sankcija

EU uvela Rusiji osmi paket sankcija

129

Bruxelles — Evropska unija (EU) dala je konačno odobrenje za novu rundu sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, saopštilo je u srijedu izvršno tijelo Unije.

Osmi paket sankcija EU ima za cilj uskratiti Moskvi milijarde eura prihoda od prodaje proizvoda za koje EU kaže da Rusiji donose značajne prihode.

Paket sankcija “proširuje spisak zabranjenih artikala koji bi mogli doprinijeti vojnom i tehnološkom unapređenju Ruske Federacije ili razvoju njenog odbrambenog i sigurnosnog sektora”, navodi se u novoj uredbi EU o sankcijama, javlja Radio Slobodna Evropa.

Nove sankcije proširuju zabranu uvoza iz Rusije čelika i proizvoda od čelika, uvoza drvne mase i papira, uvoza mašina i uređaja koji još nisu obuhvaćeni postojećim sankcijama, te uvoza poluproizvoda od hemikalija, plastike i cigareta.

Sankcijama se zabranjuje i izvoz robe iz EU koja se koristi u avijaciji, poput guma i kočnica, te proširuju zabranu izvoza električnih komponenti, uključujući određene poluprovodnike i manje sofisticirane komponente od onih koje su već zabranjene.

Osim toga, sankcijama se zabranjuje izvoz određenih hemijskih materija, živčanih agenasa i robe koji nemaju “nikakvu praktičnu upotrebu osim za smrtnu kaznu, mučenje ili drugo okrutno, neljudsko ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje”.

Sankcije su usmjerene i na više pojedinaca u ruskom Ministarstvu odbrane, ljudi uključenih u glasanje na referendumu u Moskvi u okupiranim dijelovima četiri ukrajinske regije i one koji učestvuju u izbjegavanju sankcija.

Paket sankcija došao je istog dana kada je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao završne dokumente o pripajanju četiri ukrajinske regije. Ukrajina je, u međuvremenu, navela da je njena vojska u procesu povrata tih regija.

(StarMo)