Naslovnica Mostar EU uručuje respiratore (i) Mostaru

EU uručuje respiratore (i) Mostaru

192

Sarajevo — Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler, će u ponedjeljak, 6. jula 2020. godine posjetiti Mostar i Trebinje, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH.

Tokom posjete Mostaru, ambasador Sattler će u prostorijama Sveučilišne kliničke bolnice Mostar uručiti četiri respiratora u prisustvu premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenka Hercega. Istog dana iz Mostara će započeti isporuka 20 ultrazvučnih aparata koje je donirala EU za potrebe medicinskih ustanova širom BiH.

U Trebinju, ambasador Sattler će zajedno sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alenom Šeranićem uručiti medicinsku opremu za Javnu zdravstvenu ustanovu ‘Bolnica Trebinje’, koja uključuje dva respiratora i rendgen aparat.

Nabavku ove opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći za hitne medicinske potrebe BiH u odgovoru na COVID-19, ukupne vrijednosti 7 miliona eura, a kojeg provodi UNDP BiH.

U sklopu posjete Trebinju, ambasador Sattler će se sastati i sa vlastima Grada Trebinje te predstavnicima nevladinih i omladinskih organizacija, javaili su iz Delegacije EU u BiH.

(StarMo)