Naslovnica Mostar EU uručila medicinsku opremu za HNK

EU uručila medicinsku opremu za HNK

480

Mostar — Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik EU u BiH uručio je danas dr. sc. Nevenku Hercegu, premijeru Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Eugenu Ćubeli, načelniku Štaba civilne zaštite HNK donaciju medicinske opreme za borbu protiv koronavirusa, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

“Zahvaljujem gosp. Sattleru i za današnju donaciju Evropske unije, kao i za svu dosadašnju pomoć zemalja članica EU, te njihovu spremnost da pomognu zaustavljanju širenja pandemije koronavirusa i privrednom opravku u Bosni i Hercegovini.

Zaštitne rukavice, kape i štitnike za obuću koje smo danas dobili posredstvom Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), kojima, takođe, iskreno zahvaljujem na svemu što čine, bit će dodijeljene svim bolničkim ustanovama i domovima zdravlja u HNK, te će im zasigurno biti od velike koristi u svakodnevnom radu.

Na tom tragu, danas je i Vlada donijela odluku da zdravstvenim ustanovama u općinama koje se susreću s ozbiljnim poteškoćama u borbi sa koronavirusom dodijeli 300.000 KM iz budžetske tekuće rezrve”, rekao je premijer Herceg.

On je naglasio i to kako je HNK, do sada, najpogođeniji Kanton u F BiH s najviše osoba kojima je potvrđena infekcija koronavirusom. Takođe, podsjetio je i na to kako u 3 bolnice i 12 domova zdravlja HNK radi četvrtina svih zaposlenih zdravstvenih radnika u F BiH, a u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gravitiraju bolesnici i iz Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona.

Vrijednost dosadašnje pomoći Evropske unije Hercegovačko-neretvanskom kantonu je 100.000 KM, a uskoro je planirana donacija respiratora i zaštitne opreme u vrijednosti od 550.000 KM, navodi se u saopštenju Vlade HNK-a.

(StarMo)