Naslovnica Život EU: Ukida se nošenje maski na aerodromima i u avionima

EU: Ukida se nošenje maski na aerodromima i u avionima

124
foto arhiva

Berlin — Evropska unija neće više zahtijevati obavezno nošenje maski na aerodromima i u avionima počevši od naredne sedmice, u jeku ublažavanja Covid restrikcija širom bloka, saopćile su vlasti u srijedu.

Evropska agencija za avijacijsku sigurnost (EASA) saopćila je kako se nada da će zajednička odluka vlada članica bloka, donešena u saradnji s Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, označiti “veliki korak naprijed u normalizaciji zračnog saobraćaja” za putnike i članove posada.

Nove smjernice “uzimaju u obzir posljednja dešavanja u pandemiji, posebno u nivoima vakcinacije i prirodno stečenog imuniteta, i s tim povezano ukidanje restrikcija u rastućem broju evropskih zemalja”, navode dvije agencije u zajedničkom saopćenju.

“Putnici bi se, ipak trebali ponašati odgovorno i poštovati izbore drugih oko njih. I putnik koji kašlje i šmrče trebao bi dobro razmisliti o nošenju make na licu, kako bi pružio osjećaj sigurnosti onima koji sjede u njihovoj blizini”, izjavio je generalni direktor EASA-e Patrick Ky, javlja AP; a prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

(StarMo)