Naslovnica BiH EU: Što prije formirati vlast u BiH

EU: Što prije formirati vlast u BiH

498
foto arhiva

Luxengurg — Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije u ponedjeljak su u Luksemburgu ponovno pozvali odgovorne u Bosni i Hercegovini da “što prije uspostave vlast na državnom nivou i u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine”.

“Vijeće ponovno ističe nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Uzimajući u obzir da od prošlogodišnjih općih izbora u Bosni i Hercegovini još nisu formirane vlade na državnom novu i nivou Federacije Bosne i Hercegovine, Vijeće ponavlja poziv Bosni i Hercegovini da bez daljnjeg odlaganja nastavi s uspostavom vlada, kako bi počele raditi u interesu svih građana”, kaže se u zaključcima Vijeća za vanjske poslove, prenosi Hina.

Posljednji parlamentarni izbori u Bosni i Hercegovini održani su 7. oktobra prošle godine, ali državna (Vijeće ministara) i federalna Vlada još nisu formirane, zbog nepostizanja dogovora između političkih partija.

Vijeće je, također, potvrdilo spremnost EU-a da u ovoj fazi nastavi provoditi izvršni mandat operacije Althea u pružanju podrške vlastima Bosne i Hercegovine da očuvaju sigurno i zaštićeno okruženje pod obnovljenim mandatom Ujedinjenih naroda.