Naslovnica Politika EU sprema četvrti krug sankcija za Bjelorusiju

EU sprema četvrti krug sankcija za Bjelorusiju

69
Aleksandar Lukašenko

Bruxelles — Evropska unija priprema četvrti krug sankcija protiv visokih bjeloruskih zvaničnika kao odgovor na prošlogodišnje osporene predsjedničke izbore i mete sankcija mogle bi biti 50 Bjelorusa od juna, rekle su četiri diplomate.

Zajedno sa Sjedinjenim Državama, Britanijom i Kanadom, EU je već uvela zamrzavanje imovine i zabrane putovanja za gotovo 90 zvaničnika, uključujući predsjednika Aleksandra Lukašenka, nakon izbora u augustu za koje protivnici i Zapad kažu da su namješteni.

Uprkos višemjesečnim akcijama protiv prodemokratskih demonstranata od vlade Lukašenka, odgovor EU je stroži nego u prethodnom periodu sankcija između 2004. i 2015. godine, kada je više od 200 ljudi bilo na crnim listama.

Kriza je vratila 66-godišnjeg Lukašenka u naručje tradiciolnog saveznika Rusije, koja zajedno s Ukrajinom i državama članicama NATO-a Letonijom, Litvanijom i Poljskom graniči s Bjelorusijom.

Neki zapadni diplomati kažu da Moskva smatra Bjelorusiju zaštitnom zonom protiv NATO-a i podržala je Lukašenka zajmovima i ponudom vojne podrške.

(StarMo)