Naslovnica Život EU: Slobodni mediji – DNK evropskih demokratija

EU: Slobodni mediji – DNK evropskih demokratija

192

Brisel — Evropska komisija saopštila je povodom Svjetskog dana slobode štampe da nema demokratije bez slobode medija.

“Evropska unija je privržena zaštiti slobode medija i prava na slobodu izražavanja”, objavila je Evropska komisija na Twitteru, povodom 3. maja.

U posebnoj video poruci potpredsjednica Evropske komisije Vera Jurova je uz zahvalnost novinarima koji “rade u veoma teškim okolnostima” navela da “danas više nego ikad informacija može da spasi živote ljudi”.

“Novinari su na prvoj liniji fronta da izvještavaju, provjeravaju podatke i traže objašnjenja od vlasti ponekad dovodeći sopstvene živote u opasnost zbog čega i oni zaslužuju aplauz, a mi treba da učinimo sve kako bismo im omogućili da rade svoj posao”, navela je Jurova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jurova je naglasila da mjere koje vlade širom svijeta preduzimaju u borbi protiv korona virusa ne smiju biti na uštrb slobode medija.

Dodajući da novinari moraju biti sigurni i imati ptistup informacijama, ona je navela da EK sufinansira projekte koji mapiraju prijetnje slobodi medija, podržava istraživačko novnarstvo i obezbjeđuje pravnu pomoć novinarima.

Jurova je navela da će učiniti sve da obezbijedi da mediji budu važan dio evropskog paketa obnove i pozvala sve vlade da osiguraju novinarima da rade u odgovarajućim uslovima zato što su “slobodni i nezavisni mediji upisani u DNK evropskih demokratija”.

(StarMo)