Naslovnica Život EU: Sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja Navalnog

EU: Sankcije ruskim zvaničnicima zbog trovanja Navalnog

369
Aleksej Navalni

Bruxelles — Evropska unija je uvela sankcije protiv šest visokih funkcionera Rusije zbog pokušaja atentata na ruskog opozicionara Alekseja Navalnog i kršenje Konvencije o hemijskom naoružanju.

U pitanju su Andrej Jarin, načelnik Predsjedničke uprave za unutrašnju politiku pri Izvršnom uredu predsjednika Rusije; Sergej Kirijenko, prvi zamjenik šefa kabineta Izvršnog ureda predsjednika Rusije; Sergej Menjelo, predstavnik predsjednika Rusije u sibirskom okrugu; Aleksander Bortnikov, direktor Savezne sigurnosne službe; Pavel Popov, zamjenik ministra odbrane; Aleksej Krivoručko, zamjenik ministra odbrane.

Pod sankcijama se našao i Državni naučno-istraživački institut za organsku hemiju i tehnologiju, koji je učestvovao u istraživanjima i proizvodnji nervnog otrova “novičok”.

Evropsko vijeće ocjenjuje da su osobe protiv kojih su sankcije uvedene na dovoljno visokim položajima ili su zadužene direktno za pitanja hemijskog oružja i da su odgovorne za pružanje podrške osobama koje su učestvovale u trovanju Navalnog.

Navalni je u augustu prebačen iz Rusije u Berlin, nakon što mu je pozlilo na lokalnom letu.

 

(StarMo)