Naslovnica Region EU reagovala na Vučićev krst i Kosovo

EU reagovala na Vučićev krst i Kosovo

553

Brisel — Evropska unija je reagovala na objavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na Instagramu sa fotografijom na kojoj je mapu Kosova pokrio zastavom Srbije i Kosovo nazvao “srpskim krstom”, javio je dopisnik Radija Slobodna Evropa (RSE) iz Brisela.

Zvaničnici EU su upozorili lidere u Beogradu i Prištini da se uzdrže od radnji koje bi uticale na proces normalizacije odnosa, piše RSE.

„Kao što smo rekli mnogo puta tokom godina, Srbija i Kosovo trebalo bi da se uzdrže od djela i izjava koje su kontraproduktivne za normalizaciju njihovih odnosa i rad na postizanju sveobuhvatnog sporazuma“, rekao je jedan portparol EU.

Predsjednik Srbije je ovo objavio povodom godišnjice martovskih nasilja na Kosovu, koji su se desili 17. marta 2004. godine.

„Kosovo nije naše breme, već naš krst, a sa krsta se bolje nego ispod njega, vidi varsksrnuće“, naveo je Vučić.


Zvaničnici EU, međutim, ističu da svi lideri u regionu imaju obavezu da doprinesu procesu pomirenja i stabilnosti.

„EU je uvijek pozivala sve političke aktere u Srbiji, na Kosovu i u ostatku regiona da se uključe u akcije i deklaracije koje uspostavljaju i promovišu atmosferu pogodnu za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju, a ne da urade suprotno“, poručio je portparol EU, prenosi RSE.

(StarMo)