Naslovnica Život EU razmatra lijek protiv koronavirusa

EU razmatra lijek protiv koronavirusa

117

Sarajevo/Amsterdam — Agencija Evropske unije za lijekove (EMA) počela je preispitivati podatke vezane za tabletu za liječenje COVID-19 američke kompanije Merck, kako bi što prije mogla dati mišljenje zdravstvenim vlastima država 27-članog bloka.

EMA je u saopštenju navela da će dati “preporuke širom EU u najkraćem mogućem roku kako bi pomogla nacionalnim vlastima dati da odluče o mogućoj ranoj upotrebi lijeka, na primjer, u hitnim slučajevima”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Agencija sa sjedištem u Amsterdamu će dati preporuke dok još traje detaljna procjena molnupiravira.

Molnupiravir je prvi antivirusni lijek koji se uzima kao tableta, a ne injekcijom ili intravenozno.

Tableta kompanije Merck čeka na reviziju američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) nakon što je pokazala snažne početne rezultate.

Velika Britanija je 4. novembra postala prva zemlja koja je dala zeleno svjetlo za upotrebu ovog lijeka.

Britanska agencija za lijekove i medicinska sredstva saopštila je da je odobrila tabletu za starije od 18 godina koji imaju blagi ili umjereni oblik korona virusa i bar jedan dodatni faktor rizika za dobijanje težeg oblika COVID-19, poput gojaznosti, starosti, dijabetesa ili srčanih bolesti.

U Sjedinjenim Državama, FDA je zakazala javni sastanak kasnije ovog mjeseca za reviziju molnupiravira.

Kompanija je u septembru izvijestila da je njen lijek smanjio stopu hospitalizacije i smrti za 50 posto.

Lijek cilja enzim koji korona virus koristi da se reproducira, ubacujući greške u njegov genetski kod koje usporavaju sposobnost širenja i preuzimanja ljudskih ćelija.

(StarMo)