Naslovnica Život EU produžuje sankcije Rusiji

EU produžuje sankcije Rusiji

130

Brisel — Čelnici Evropske unije složili su se u petak da produže do kraja januara sljedeće godine ekonomske sankcije Rusiji zbog aneksije Krima 2014. i nemira na istoku Ukrajine.

EU je uvela Rusiji sankcije za energetski, finansijski i sektor proizvodnje oružja zbog uloge Moskve u sukobu u Ukrajini i nekoliko puta ih je produžavala jer je Kremlj odbio da vrati teritoriju Ukrajini, a i došlo je do sukoba na istoku Ukrajine.

Na samitu čelnika EU u petak dogovoreno je da se produže sankcije za još šest mjeseci od kraja jula, rekao je predsjedavajući sastanka Charles Michel, javio je Reuters, na kojeg se pozivaju bh. mediji.

Zvanični Kijev je pozdravio taj korak, navodeći da ne bi trebalo odustati od sankcija sve dok se ne ispoštuje mirovni sporazum za istočnu Ukrajinu.

– Od 2014. politika sankcija EU-a pomaže u odvraćanju ruske agresije na Ukrajinu. Sankcije šalju jasan signal: Rusija mora u potpunosti da sprovede mirovni sporazum – rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba.

(StarMo)