Naslovnica Izdvojeno EU priprema “zelenu agendu” za zapadni Balkan

EU priprema “zelenu agendu” za zapadni Balkan

499

Bruxelles –Evropska unija priprema paket ekoloških projekata “Zelena agenda” za zemlje zapadnog Balkana na kojoj će zajedno raditi Evropska komisija i visoki predstavnik za vanjsku politiku, naglašeno je u usvojenom dokumentu “Evropska zelena politika”.

Dokument, koji je iz Komisije proslijeđen Evropskom parlamentu i Evropskom vijeću, predviđa ekološka i energetska partnerstva s ovim zemljama s ciljem smanjenja zavisnosti o prljavim tehnologijama poput uglja, nafte i mazuta.

Iako još nisu definirani konkretni projekti, niti konačna suma koja će biti izdvojena u ove svrhe, u dokumentu se navodi da će najmanje 25 posto svih sredstava za regiju biti usmjereno u ekološke projekte poput vjetroelektrana, solarnih panela, elektromobiliteta i drugih mjera, prenosi portal Bankar.

Kako se navodi, to bi značilo da će regiji u narednom petogodišnjem periodu na raspolaganju za zelene projekte biti milijarde eura grantova i kredita s vrlo niskim kamatnim stopama koje bi se mogle “izbiti” iz ostvarene dobiti.

“Uzročnici klimatskih promjena i gubitka biodiverziteta su globalni i nisu ograničeni nacionalnim granicama. EU može iskoristiti svoj utjecaj, ekspertize i finansijske resurse da pokrene svoje susjede i partnere da se priključe održivim mjerama”, naglašeno je u dokumentu.

Krajnji cilj ovih mjera je, kako je istaknuto, da do 2050. godine Evropa bude karbon neutralna, odnosno da ne ispušta više ugljen-dioksida u atmosferu od one količine koju uspije apsorbirati.

(StarMo)