Naslovnica Život EU presudila – Poljska tvrdi: To je ucjena”

EU presudila – Poljska tvrdi: To je ucjena”

75

Varšava — Poljska vlada odbacila je presudu Evropskog suda pravde (ECJ), prema kojoj ta zemlja mora platiti milion eura dnevno, smatrajući je ucjenom.

– ECJ potpuno zanemaruje i ignorira poljski Ustav i presude Ustavnog suda – napisao je zamjenik ministra pravde Sebastian Kaleta na Twitteru u srijedu.

Naglasio je da evropski sud prekoračuje svoje ovlasti.

– To je još jedna faza u operaciji da se Poljska liši svog uticaja na politički sistem naše zemlje, to je uzurpacija i ucjena – piše Kaleta, prenosi dpa.

Najviši evropski sud u srijedu je naredio Poljskoj da plati milion eura dnevno zbog dugotrajnog sporenja te zemlje s Evropskom unijom u vezi s nezavisnosti pravosuđa.

Današnja presuda Evropskog suda pravde uslijedila je nakon što je izvršni organ EU, Evropska komisija, zatražila “finansijske kazne” kako bi se osiguralo poljsko povinovanje presudi evropskog suda od jula.

Sud je saopćio da je kazna neophodna “u cilju izbjegavanja ozbiljne i nepopravljive štete pravnom poretku Evropske unije i vrijednostima na kojima je unija utemeljena, posebno vladavini zakona”.

(StarMo)