Naslovnica Politika EU poziva Srbiju i Kosovo na saradnju zbog koronavirusa

EU poziva Srbiju i Kosovo na saradnju zbog koronavirusa

293
foto arhiva

Bruxelles — Radna grupa za Poglavlje 35 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) pozvala je nadležne organe Srbije i Kosova da “uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije korona virusa”.

Radna grupa za Poglavlje 35 apelirala je u saopćenju da se uspostave komunikacioni kanali kriznih štabova za suzbijanje korona virusa u Srbiji i na Kosovu, koji bi omogućili razmjenu informacija o razmjerama pandemije na dnevnom nivou.

“Također, pozivamo nadležne organe da uspostave procedure za saradnju medicinskih ustanova i ljekarskih timova, kao i procedure za međusobno pomaganje u bolničkom liječenju pacijenata zaraženih korona virusom”, navedeno je u saopćenju, prenosi Beta.

Radna grupa za Poglavlje 35 je naglasila da je potrebno regulirati režim kretanja između Srbije i Kosova na način da bude omogućeno neometano kretanje sanitetskih vozila i ljekarskih timova.

Predloženo je i da se dozvoli prelaz robe široke potrošnje, naročito hrane, lijekova, sanitetskog materijala, sredstava za dezinfekciju i ostalih potrepština za normalan život.

(StarMo)