Naslovnica Život EU poziva na povratak turizmu

EU poziva na povratak turizmu

171
foto: arhiva - ilustracija

Brisel — Evropska komisija je danas pozvala na postepeni povratak turističkim aktivnostima u zemljama Evropske unije u pokušaju da spasi ovogodišnju turističku sezonu nakon uvođenja mjera uslijed pandemije korona virusa.

U danas objavljenim smjernicama Komisija je preporučila postepeno i koordinirano ukidanje ograničenja za putovanja između zemalja članica ili regiona unutar njih koje imaju sličnu epidemiološku situaciju, ali turisti iz zemalja izvan EU neće moći da uđu najmanje do 15. juna.

“Ovo neće biti normalno ljeto… Ali, ako uložimo sve napore, nećemo morati da ljeto provedemo blokirani kod kuće, a ljeto neće biti ni potpuno izgubljeno za turističku industriju”, izjavila je na konferenciji za novinare u Briselu potpredsjednica Evropske komisije Margarethe Vestager, prenosi agencija France presse, na koju se pozivaju mediji u regionu.

EK je objavila smjernice i preporuke, koje nisu obvezujuće za zemlje članice, ali mogu da pomognu u koordinisanom ukidanju ograničenja za putovanja i u postepenom aktiviranju turizma nakon nekoliko mjeseci potpunog zastoja zbog pandemije korona virusa.

Predviđa se i okvir za postepeno uspostavljanje putničkog saobraćaja tako da se garantuje bezbjednost putnika i osoblja, preporuke da se vaučeri učine atraktivnijom alternativom vraćanja novca za otkazana putovanja i kriterijume za sigurno obavljanje turističke djelatnosti i razvoj zdravstvenih protokola za smještajne objekte.

Komisija ističe da pristup postupnog otvaranja mora biti dovoljno fleksibilan kako bi mogla da se ponovo uvedu ograničenja ako to epidemiološka situacija zahtjeva.

(StarMo)