Naslovnica BiH EU osudila BiH zbog migranata – Svi da “pojačaju napore”

EU osudila BiH zbog migranata – Svi da “pojačaju napore”

471
foto arhiva

Bruxelles — Ured Evropske unije pozivao je sve nivoe vlasti da se “hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavlja protok migranata”.

“Svi nivoi vlasti moraju pojačati svoje napore i preuzeti odgovornost”, saopćeno je iz EU.

Evropska unija osuđuje prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak koji provodi policija Unsko-Sanskog kantona.

Pozivamo vlasti u Bihaću i Unsko-Sanskom kantonu da odmah prestanu sa prisilnim transferom migranata u Vučjak. U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna već je i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-Sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami – saopćili su.

S obzirom na dolazeću zimu, vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote, poručeno je iz Delegacije EU u BiH.

Prioritet je proširiti postojeće objekte kako bi se osigurali uslovi dostojni za život. Pored toga, vlasti BiH odmah trebaju identifikovati odgovarajuće alternativne objekte. EU je spremna pružiti značajnu pomoć za unapređenje tih lokacija. EU je od 2018. godine obezbjedila 34 miliona eura. Ova podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara – kažu u Delegaciji EU.

 

(StarMo)