Naslovnica Život EU: Odmazda u slučaju napada na energetsku mrežu

EU: Odmazda u slučaju napada na energetsku mrežu

118
foto: RSE/Reuters

Bruxelles — Evropska unija sumnja da je šteta na dva podvodna plinovoda bila sabotaža i upozorava na odmazdu u slučaju napada na evropske energetske mreže, javlja Radio Slobodna Evropa.

Izjavio je to visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell u srijedu, 28. septembra, ističući da “sve dostupne informacije pokazuju da su curenja rezultat namjernog čina”, piše AP.

Evropa istražuje ono za što su Njemačka i Danska označile kao napade koji su izazvali veliko curenje u Baltičko more iz dva ruska plinovoda.

Do curenja je došlo na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2, na koje su Rusija i evropski partneri potrošili milijarde dolara da ih izgrade.

Borrell je na Twitteru objavio da je neprihvatljivo bilo kakvo namjerno ometanje evropske energetske infrastrukture i da će na njega biti odgovoreno snažnim i jedinstvenim odgovorom.

Seizmolozi su 27. septembra, izvijestili da su eksplozije potresle Baltičko more, prije nego što su otkrivena neobična curenja na dva plinovoda koji vode od Rusije do Njemačke.

Pojedini evropski lideri i stručnjaci ukazali su na moguću sabotažu s obzirom na energetski sukob s Rusijom, koji je izazvan ratom u Ukrajini.

Ni jedan plinovod nije pumpao plin u Evropu u vrijeme kada je otkriveno curenje, ali incidenti će poništiti sva preostala očekivanja da bi Evropa mogla da dobije plin preko Sjevernog toka 1 prije zime.

Borrell je rekao da će EU podržati istragu o šteti i “poduzeti daljnje korake za povećanje otpornosti i energetskoj sigurnosti EU”.

(StarMo)