Naslovnica Region EU nudi novo partnerstvo SAD, Balkan među prioritetima

EU nudi novo partnerstvo SAD, Balkan među prioritetima

290

Brisel — Evropska Komisija je Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) predstavila prijedlog za novu, kako je rečeno, perspektivnu transatlantsku agendu. Ova briselska inicijativa je pokrenuta u svjetlu dolazeće administracije u Washingtonu, izborom Joea Bidena za novog američkog predsjednika.

„Iako su protekle godine testirane geopolitičkim promjenama moći, bilateralnim tenzijama i jednostranim tendencijama, pobjeda novoizabranog predsjednika Joea Bidena i novoizabrane potpredsjednice Kamale Harris, u kombinaciji sa asertivnijom i sposobnijom Evropskom Unijom (EU) i novom geopolitičkom i ekonomskom stvarnošću, predstavlja priliku koja se generiše jednom, u dizajniranju nove transatlantske agende za globalnu saradnju zasnovanu na našim zajedničkim vrijednostima, interesima i globalnom uticaju”, stoji u saopštenju EU, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Predsjednica EK, Ursula van der Leyen navela je da ova inicijativa ima za cilj dizajniranje nove transatlantske agende.

„Transatlantski savez zasnovan je na zajedničkim vrijednostima i istoriji, ali takođe i na interesima: izgradnja jačeg, mirnijeg i prosperitetnijeg svijeta. Kad je transatlantsko partnerstvo jako, EU i SAD su jači. Vrijeme je da se ponovo povežemo sa novom agendom za transatlantsku i globalnu saradnju današnjeg svijeta“, navela je šefica EK.

Vioski predstavnik EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost, Josep Borell ovu inicijativu je nazvao “prvom formalnom porukom za nove transatlantske odnose”.

Evropska Unija je u njenoj formalnoj ponudi SAD istakla niz pitanja koja je obuhvatila u poglavlje koje se tiče zajedničkog angažovanja na sigurnijem, prosperitetnijem i demokratskijem svijetu.

U ovom kontekstu, evropska formalna ponuda ističe da je nastavak partnerstva kao i bliska koordinacija između EU i SAD na Zapadnom Balkanu, “od suštinske važnosti”. Ovo kako se kaže je posebno važno za dijalog između Beograda i Prištine, koji vodi EU.

“Moramo zajedno raditi na podršci pomirenju, na poboljšanju upravljanja i pokrenuti ključne reforme”, stoji u zvaničnom dokumentu koji je EU ponudila Americi.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)