Naslovnica Život EU: Nema garancija za brzo uvođenje zabrana uvoza ruske nafte

EU: Nema garancija za brzo uvođenje zabrana uvoza ruske nafte

94
foto arhiva

Bruxelles — Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je da “nema garancije da će se blok od 27 zemalja moći brzo dogovoriti o novom setu sankcija protiv Rusije”, jer se mala grupa zemalja na čelu s Mađarskom protivi zabrani uvoza ruske nafte.

Evropska komisija predložila je 4. maja šesti paket sankcija zbog rata u Ukrajini koji je uključivao zabranu uvoza nafte iz Rusije. Mađarska je jedna od brojnih zemalja bez izlaza na more koja uvelike ovise o ruskoj nafti, zajedno s Češkom i Slovačkom. Bugarska također ima rezerve, piše Associated Press.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell je rekao da će “EU dati sve od sebe kako bi deblokirala situaciju”.

– Ne mogu osigurati da će se to dogoditi jer su pozicije prilično jake – rekao je on danas dok se pripremao za predsjedanje sastankom ministara vanjskih poslova bloka.

Borrell je rekao “da se neke države članice suočavaju s većim poteškoćama jer su ovisnije, jer nemaju izlaz na more” i da “imaju naftu samo kroz naftovode, i to iz Rusije”.

 

(StarMo)