Naslovnica Život EU: Nema dogovora o AstraZeneci; samo za starije od 60 godina

EU: Nema dogovora o AstraZeneci; samo za starije od 60 godina

315

Brisel — Italija i Španija će preporučivati vakcinu AstraZeneca protiv COVID-19 samo osobama starijim od 60 godina, saopštile su 7. aprila zdravstvene vlasti tih zemalja nakon što je Evropska agencija za lijekove otkrila moguće veze između vakcine i rijetkih slučajeva nastanka krvnih ugrušaka kod osoba koje su primile vakcinu.

Ministar zdravlja Italije Roberto Speranza donio je takvu odluku nakon konsultacija sa stručnjacima, rekao je novinarima šef italijanskog Višeg zdravstvenog saveta Franco Locatelli, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Locatelli je naveo da ljudi koji su već primili prvu dozu AstraZeneca vakcina mogu da nastave sa drugom dozom.

Zvaničnici su rekli da vlada preporučuje da se vakcina izbjegava za mlađe od 60 godina, ali da je ne zabranjuje.

“Svako ko želi da se vakciniše AstraZenecom to može i dalje”, rekao je Giovanni Rezza, član italijanskog zdravstvenog vijeća na konferenciji za novinare.


Ministrica zdravlja Španije Caroline Darias saopštila je 7. aprila da se vakcina AstraZeneca daje samo osobama starijim od 60 godina iako, kako je navela, postoje različita mišljenja u Evropskoj uniji.

Ministri zdravlja Evropske unije nisu na sastanku 7. aprila postigli dogovor o zajedničkim smjernicama za upotrebu vakcine AstraZeneca, uprkos pozivima na koordinaciju među državama članicama, prenijela je agencija Reuters.

Više država Evropske unije je u proteklih desetak dana zabranilo upotrebu AstraZenece za mlađe od 60 ili 55 godina.

(StarMo)