Naslovnica Život EU namjerava pomoći Ukrajinu sa još 9 milijardi eura

EU namjerava pomoći Ukrajinu sa još 9 milijardi eura

107

Bruxelles — Evropska komisija predložila je u srijedu dodatnih devet milijardi eura pomoći kroz pozajmice EU za Ukrajinu u ovoj godini kako bi održala likvidnost zemlje, i za uspostavu mehanizma za obnovu Ukrajine na modelu vlastitog fonda ekonomskog oporavka.

Novac će pozajmiti Evropska komisija u okviru programa makrofinansijske pomoći koji bi održao likvidnost Ukrajine do kraja godine dok se bori da odvrati rusku invaziju.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje da je Ukrajini potrebno oko pet milijardi dolara mjesečno za osnovne operacije, a EU očekuje da Sjedinjene Države i druge članice G7, Britanija, Japan i Kanada, daju svoj finansijski doprinos. G7 će raspravljati o tome na sastanku u Bonnu u četvrtak i u petak.

“Evropska unija će nastaviti pružati kratkoročnu finansijsku pomoć Ukajini kako bi udovoljila svoje potrebe i održala funkcionalnost osnovnih službi”, izjavila je čelnica komisije Ursula von der Leyen, prenose u srijedu bh. mediji.

“Spremni smo da preuzmemo vodeću ulogu u međunarodnim naporima obnove kako bismo omogli u razvoju prosperitetne i demokratske Ukrajine. To znači da će investicije ići rame uz rame s reformama koje će podržati Ukrajinu na njenom evropskom putu”, kazala je.

EU je već dodjelila 4,1 milijarde eura finansijske pomoći Ukrajini otkako je Rusija pokrenula invaziju 24. februara, uključujući i vojnu pomoć, prenosi Reuters.

(StarMo)