Naslovnica Region EU: Mi smo glavni partner, investitor i donator Srbije

EU: Mi smo glavni partner, investitor i donator Srbije

143

Brisel — Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) saopštila je da Evropska unija nastavlja podržavati Srbiju i njene građane, u situaciji u kojoj se zemlja suočava sa sve većim brojem novih svakodnevnih slučajeva zaraženih korona virusom.

U izdatom saopštenju se naglašava da su EU fondovi do sada osigurali zapošljavanje oko 200 medicinskog i administrativnog osoblja, kao i novu opremu za efikasnu pomoć ljudima u nevolji širom Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podsjeća se u saopštenju da je EU takođe finansirala kupovinu 800.000 zaštitnih maski, 100 trijažnih kontejnera, 100 koncentratora kisika, 75 uređaja za anesteziju i ventilaciju, 300 infracrvenih beskontaktnih termometara, 100 koncentratora kisika, nove uniforme (isporučeno ove sedmice) i podrška za najugroženije stanovništvo kao što su starije osobe, samohrane majke i zajednica Roma.

“EU je glavni partner, najveći investitor, trgovinski partner i donator Srbije”, poručuje se iz sjedišta EEAS u Briselu.

Inače, od izbijanja zaraze COVID-19, EU je od marta ove godine, za Srbiju izdvojila 93 miliona eura, od čega 15 miliona za hitnu pomoć i 78 miliona za ekonomski oporavak.

(StarMo)