Naslovnica Život EU čelnici: Historijski dogovor o paketu pomoći

EU čelnici: Historijski dogovor o paketu pomoći

229

Brisel — Dvadeset sedam čelnika Evropske unije postiglo je dogovor o historijskom paketu ekonomskog oporavka koji je vrijedan više milijardi eura kako bi se umanjila šteta koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa, nakon četiri iscrpljujuća dana pregovora na samitu u Bruxellesu.

Sastoji se od podsticajne podrške od 750 milijardi eura i redovnog sedmogodišnjeg budžeta EU u vrijednosti od 1.074 milijarde eura, počevši od 2021. To je najveći takav kombinirani paket ikad dogovoren u EU, prenosi dpa.

“Uspjeli smo”, rekao je predsjedavajući Vijeća Evrope Charles Michel rano jutros, smatrajući sporazum historijskim trenutkom. “Sporazum je konkretan signal da je Evropa snaga za djelovanje.”

„Iako smo svi iscrpljeni ovdje, znamo da je ovo historijski trenutak za Evropu”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenijeli su hrvatski mediji.

Nakon višednevnih naizgled besplodnih razgovora, premijeri su u zadnjim satima postigli dva ključna kompromisa: jedan o sastavu plana oporavka od 390 milijardi eura bespovratnih sredstava i 360 milijardi eura, i drugi o uključivanju mehanizma koji povezuje pristup fondovima i poštivanje vladavine zakona.

Maratonski samit EU, koji je usko propustio oboriti rekord za najduže održani ikad, definiran je uglavnom neslaganjima između poznatih kao štedljiva četvorka – Austrije, Nizozemske, Švedske i Danske – i država koje se zalažu za veći udio podrške.

Zbog razarajuće pandemije koronavirusa Italiji, Španiji i Francuskoj novac je potreban brzo, ali “poklonici” su se usprotivili većoj isplati bespovratnih sredstava, i ustrajali na tome da potrošnja pokrene makroekonomske reforme i da se stavi pod strogi nadzor.

Njemačka kancelarka Angela Merkel radila je u tandemu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Rekla je da je “vrlo oslobođena” nakon obavljneog posla i opisala to kao “dobar signal”.

Stojeći pored nje na zajedničkoj konferenciji za novinare, Macron je zaključke opisao kao “istinski historijske”.

Predviđenih 390 milijardi eura bespovratnih sredstava je revizija od prvobitno predloženih 500 milijardi eura.

Čini se da je novi prijedlog o iznosu bespovratnih zajmova koji je podnio predsjedavajući Vijeća Evrope Charles Michel razbio zastoj.

Otklonjena je još jedna velika prepreka kojoj su se snažno protivile Poljska i Mađarska o uključivanju mehanizma koji povezuje EU fondove s vladavinom zakona.

Prema planu, Evropska komisija predložit će mjere koje treba poduzeti kada se utvrdi demokratsko zaostajanje, a koje će države EU usvojiti kvalificiranom većinom.

I Budimpešta i Varšava suočavaju se s takozvanim postupkom prema članu 7 zbog vladavine zakona poput slobode medija ili ograničavanja nezavisnosti pravosuđa.

(StarMo)