Naslovnica Region EU će raspravljati o uticaju “trećih zemalja” na Z. Balkanu

EU će raspravljati o uticaju “trećih zemalja” na Z. Balkanu

248

Brisel — Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) će na sastanku u ponedjeljak, 10. maja, raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu, potvrđeno je novinarima u sjedištu EU uz potvrdu da će dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova biti među ključnim tačkama u okviru rasprave.

Na sastanku kojim će predsjedavati šef evropske diplomatije Josep Borell, najavljeno je učešće specijalnog EU predstavnika za dijalog, Miroslava Lajčaka koji bi trebao obavijestiti ministre o pripremama za održavanje nove runde na najvišem političkom nivou kojim će se obilježiti obnova dijaloga Prištine i Beograda.

U sklopu debate o prilikama u regionu, prema najavama briselskih zvaničnika, raspravljat će se o “geopolitičkom pristupu EU prema Zapadnom Balkanu”. Radi se inače o, kako se ističe “dugo očekivanoj strateškoj debati” o Zapadnom Balkanu.

Izvori EU koji su govorili novinarima o pripremama sastanka su naglasili da se debata neće fokusirati na proces prisupanja zemalja regiona.

”I bez diskusije je jasno da Zapadni Balkan ima evropsku pespektivu. Ovdje ćemo se baviti vanjskom politikom”, objasnio je jedan evropski zvaničnik.

Ovaj sagovornik je najavio da će se između ostalog na ministarskom nivou razgovarati o uticaju trećih zemalja na Zapadnom Balkanu, jer je jasno da se situacija “značajno promijenila kada je riječ o uticaju izvana na zemlje regiona”.

(StarMo)