Naslovnica Region Eto i njega u Beograd!

Eto i njega u Beograd!

83
Miroslav Lajčak

Brisel — Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja otvorena na Zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak posjetit će Beograd od 20. do 21. septembra 2021. godine, saopćeno je iz EU info mreže.

Tokom posjete, Lajčak će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predstavnicima međunarodne zajednice u Beogradu, kao i predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva, dodaje se u saopćenju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi, specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak, planira razgovarati o trenutnoj situaciji u vezi sa implementacijom sporazuma postignutih u procesu dijaloga i o napretku u pregovorima o sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Miroslav Lajčak je posljednji put bio u posjeti Srbiji 3. marta 2021.

Tada je u razgovoru sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem, poručio da “Evropska unija nema interes održavati status quo”, kada je riječ o odnosima Srbije i Kosova.

Lajčak je počeo posjetu regiiji u srijedu, 15. septembra, odlaskom u Prištinu.

Nakon prvih sastanaka sa političkim partijama na Kosovu, Lajčak je, kako prenosi agencija Beta, rekao da računa na podršku svih partija u dijalogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Vijeće EU imenovalo je Miroslava Lajčaka 3. aprila 2020. godine, za Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana.

(StarMo)