Naslovnica BiH Eto Escobara opet u region….dolazi i u BiH

Eto Escobara opet u region….dolazi i u BiH

146
Gabriel Escobar

Washington — Specijalni izaslanik Stejt departmenta Gabriel Escobar i pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfried, boraviće u petodnevnoj posjeti Zapadnom Balkanu, koja počinje danas.

Donfried i Escobar doputovaće danas u Prištinu, sjutra će boraviti u Beogradu, a potom će razgovarati sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine (BiH), Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Na kraju posjete Zapadnom Balkanu, Donfried i Escobar će u petak stići u Podgoricu.

Iz State departmenta kazali su da će oni istaći podršku SAD-a i potrebu da se ubrza rad na euroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju Evropskoj uniji (EU), kao i na jačanju članstva u NATO, kao i podršku zajedničkim vrijednostima, uključujući borbu protiv korupcije.

Donfried i Escobar sutra će se sastati sa srpskim zvaničnicima i pozvati Srbiju da unaprijedi reforme vezane za evropske integracije.

Tema će biti i regionalna stabilnost i prosperitet, kao i mogućnost dalje energetske diversifikacije.

“Cilj posjete je i da se prodube bilateralne bezbjednosne i ekonomske veze SAD-a i Srbije”, naveli su iz Stejt departmenta i naglasili da će Donfried ponoviti potrebu da se Beograd i Priština ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

Američki zvaničnici u BiH će ohrabriti zvaničnike te države da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unaprijedili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Donfried će pozvati BiH da na vrijeme, na jesen, održi izbore i ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

(StarMo)