Naslovnica Region Escobar: SAD podržavaju Otvoreni Balkan, ali…

Escobar: SAD podržavaju Otvoreni Balkan, ali…

206

Ohrid/Washington — Specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabrijel Escobar kazao je da SAD podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” kao i sve inicijative koje približavaju regiju Evropskoj uniji i promoviraju stabilnost.

“SAD na Balkan ne gleda kao na ratnu regiju, već kroz prizmu mogućnosti 21. stoljeća, a mogućnosti regije su ogromne. Zapadni Balkan je blagoslovljen izvrsnim zemljopisnim položajem, velikim resursima, poduzetničkim duhom”, kazao je Escobar na otvaranju samita Otvorenog Balkana u Ohridu.

Prema njegovim riječima, zapadni Balkan ima potencijal biti centar obnovljive energije, što će pomoći za bavljenje klimatskim promjenama, ima kapacitet biti centar za tekući prirodni plin i pomoći Evropi da se oslobodi ruskog plina.

“SAD podržavaju Otvoreni Balkan, ali smo za saradnju i integraciju u širu evropsku strukturu. Prekogranična saradnja na zapadnom Balkanu treba biti usmjerena ka većoj evropskoj integraciji”, kazao je Escobar u video uključivanju.

Escobar smatra kako bi inicijativa bila uspješna, neophodno je da bude otvorena za sve i da mora uključivati “svih šest zemalja na jednakom nivou”, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)