Naslovnica Region Escobar: SAD imaju mehanizme da se suprotstave miješanju Rusije

Escobar: SAD imaju mehanizme da se suprotstave miješanju Rusije

136
Gabriel Escobar

Budva — Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju diplomatske i političke mehanizme kojim će se suprotstaviti miješanju Rusije u unutrašnje stvari Crne Gore, izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Gabriel Escobar tokom video uključenja u 2BS (To be Secure) Forum u Budvi.

Na pitanje kako bi SAD reagirale ako prosrpske i proruske partije u Crnoj Gori uđu u Vladu, Escobar je kazao da treba praviti razliku između prosrpskog i proruskog pitanja.

“Prvo, ne vidim da je prosrpsko i prorusko pitanje ista stvar. One političke snage u Crnoj Gori koje su prosrpske trebale bi prepoznati da Crna Gora treba biti demokratska, nezavisna, suverena i okrenuta Zapadu, i da ostane dio NATO-a. Sa druge strane, za one partije koje zaista nastoje umanjiti ove aspekte, a koji su od Crne Gore u proteklih 20 godina napravili primjer za ostale u regionu, mislim na njeno članstvo u NATO i aspiracije za članstvo u EU, mi imamo puno načina da im odgovorimo. Neki od njih su sankcije, kao i diplomatska i politička izolacija”, rekao je Escobar, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jedno od pitanja za američkog zvaničnika je bilo i o navodima tokom junskog samita NATO-a u Briselu, kada se nezvanično govorilo o tome da Alijansa ne treba dijeliti sve podatke dijeli sa novom Vladom Crne Gore, zbog uticaja koju na nju imaju Srbija i Rusija.

“Takva strahovanja su realno zasnovana i narod Crne Gore ih treba uzeti ozbiljno”, rekao je Escobar.

Od aktuelne američke administracije se može očekivati veći fokus na region, jer je on značajan dio agende SAD za Evropu, a na pitanje da li je loša poruka za Zapadni Balkan to što na nedavnom samitu sa EU nije bilo datuma pristupa za zemlje koje o tome pregovaraju, Escobar nije konkretno odgovorio.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)