Naslovnica Region Escobar: EU da pojednostavi procedure, ali države kandidati da urade mnogo više

Escobar: EU da pojednostavi procedure, ali države kandidati da urade mnogo više

133

Bled — Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izjavio je da ne postoji alternativa evropskim integracijama Zapadnog Balkana i da je pomaganje Evropske unije tom procesu jedini odgovor nadolazećoj ekonomskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini.

Escobar je drugog dana panela Bledskog strateškog foruma, koji okuplja lidere regiona i drugih evropskih zemalja, izjavio da EU mora uraditi puno kako bi pojednostavila proces integracija.

“Ali mnogo više moraju uraditi vlade država na svojoj strani kako bi proces integracija bio moguć, dok neke države uopće ne uspijevaju ispuniti svoje obaveze”, rekao je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD, prenosi Beta, na koju se poziva Radio Slobodna Evropa.

Escobar je rekao da je jedini odgovor na ekonomsku krizu koja nadolazi ekonomska integracija regiona i da podržava svaku inicijativu tog tipa, među kojima je i inicijativa “Otvoreni Balkan”.

“Ne treba nam nova strategija integracija. Trebamo uložiti duplo više energije u implementaciju strategije koju sada imamo”, rekao je on na panelu “Evropska unija i Zapadni Balkan: Ko je spreman”.

(StarMo)