Naslovnica Politika Erdogan za 100 godina republike sprema “najbolji poklon”

Erdogan za 100 godina republike sprema “najbolji poklon”

122
Recep Tayyip Erdogan

Ankara — Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u petak kako će “najbolji poklon turskom narodu povodom stogodišnjice Republike 2023. godine biti novi Ustav, po mogućnosti usvojen jednoglasno u parlamentu”.

Kazao je kako se nada da će prijedlog prvog ustava u historiji Republike Turske koji će biti uspostavljen direktnom voljom građana uspješno proći kroz turski parlament.

– Najbolji poklon turskom narodu povodom stogodišnjice Republike 2023. godine bit će novi Ustav, po mogućnosti usvojen jednoglasno u parlamentu – kazao je Erdogan.

Dotakao se Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, koji će se također naći pred turskim parlamentom. Erdogan je rekao da je to samo početak dobrih vijesti u našoj Zelenoj razvojnoj revoluciji.

Najavio je transformaciju sistema podrške investiranju u Turskoj u još atraktivniju strukturu koja će uključivati i poticaje u gotovini.

Kad pogledamo udaljenost koju je naša zemlja prešla u demokraciji i razvoju u posljednjih 19 godina, kada tome dodamo sve izazove kroz koje smo prošli posljednjih 8 godina, pred nama je slika koja obećava. Svaka nova prilika koju imamo i svaki kritični izazov koji uspješno prebrodimo za nas predstavlja napredak koji smo ostvarili na putu do svijetle budućnosti. Kao zemlja i nacija, nadam se da nećemo propustiti novu promjenu u globalnom sistemu i da ćemo doseći nivoe kojima težimo na svakom polju – rekao je Erdogan.

 

(StarMo)