Naslovnica Život Erdogan: Vrijeme je za dvodržavno rješenje na Kipru

Erdogan: Vrijeme je za dvodržavno rješenje na Kipru

160
Recep Tayyip Erdogan

Ankara — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak kako je “došlo vrijeme za raspravu o realističnom prijedlogu dvodržavnog rješenja na podijeljenom otoku Kipru”, i dodao je da parametri trenutnih razgovora nisu održivi.

Govoreći na konferenciji za novinare s predsjednikom kiparskih Turaka, Ersinom Tatarom u Ankari, Erdogan je izjavio da je “pristup kiparskih Grka blokirao i ranije pokušaje u nalaženju rješenja”.

– Mora se shvatiti da nikakav rezultat nije postignut u okviru trenutnih parametara nakon pregovaračkog procesa koji je trajao duže od pola stoljeća – izjavio je Erdogan.

– U ovoj fazi, mi vjerujemo da bi pokretanje razgovora na osnovi federacije bilo gubljenje vremena. Stoga, vjerujemo da se dvodržavno rješenje mora postaviti za pregovarački stol s realističnim prijedlozima – kazao je.

Kipar je podijeljen nakon turske invazije u 1974. izazvane kratkim pučem pod uticajem Grčke. Evropska unija primila je otok u svoje članstvo u 2004. godini, predvođen međunarodno priznatom vladom kiparskih Grka na jugu.

Sjeverni dio otoka je otcijepljena država kiparskih Turaka koju jedino priznaje Ankara.

Posljednji pokušaji reunifikacije između dvije kiparske strane propali su u rasulu sredinom 2017. Obje strane međusobno se optužuju za propast razgovora, a Ankara optužuje EU da krši zakone priznavanjem samo kiparskih Grka.

(StarMo)