Naslovnica Region Erdogan u RH: Razgovarat će se i o Izbornom zakonu BiH

Erdogan u RH: Razgovarat će se i o Izbornom zakonu BiH

124

Zagreb — Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan stigao je u Zagreb kako bi doprinio jačanju ekonomskih odnosa Hrvatske i Turske i otvorio novi islamski centar s džamijom u Sisku, ali za očekivati je da će pitanje izbornog zakona u BiH dominirati u razgovorima s hrvatskim državnim vrhom, prenose hrvatski mediji.

Erdogan se u utorak u Sarajevu usprotivio intervenciji visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta u izborni zakon, što traže Hrvati kako bi se spriječilo da ih Bošnjaci opet preglasavaju na općim izborima koji će se u toj zemlji održati početkom oktobra, tvrde hrvatski mediji, pozivajući se na Hinu.

“Odluke oko izbornog zakona donose ova trojica lidera. Ovdje ne trebamo imati intervenciju visokog predstavnika”, rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sarajevu s trojicom članova bosanskohercegovačkog predsjedništva.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković nekoliko su puta pozvali Schmidta na suprotno, da iskoristi svoje bonske ovlasti i Hrvatima zajamči ravnopravnost u izbornom procesu.

Erdogan će danas u Zagrebu razgovarati s obojicom. S Milanovićem će održati zajedničku press-konferenciju na Pantovčaku, a o susretu s Plenkovićem Banski će dvori izvijestiti saopćenjem.

Turski predsjednik će zajedno s hrvatskim otići i u Sisak gdje će učestvovati na otvorenju novog islamskog centra i džamije u tom gradu, što sisački imam Alem Crnkić naziva “ostvaranjem višegeneracijskog sna” tamošnjih muslimana.

Dvojica predsjednika se potom ponovo vraćaju u Zagreb kako bi učestvovali na hrvatsko-turskom ekonomskom forumu.

Turski predsjednik u Hrvatskoj je posljednji put bio 2016., na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

(StarMo)