Naslovnica Izdvojeno Erdogan u Beogradu: Podrška euroatlantskom smjeru regiona

Erdogan u Beogradu: Podrška euroatlantskom smjeru regiona

533
foto: Predsjedništvo Srbije/Tanjug

Beograd — Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u Beogradu da će Turska nastaviti da igra ulogu stabilnosti Balkana i da pokušava da pomogne zemljama regiona da ostave probleme iza sebe.

“Podržavamo euroatlantski smjer regiona”, rekao je Erdogan, koji je u dvodnevnu posjetu Srbiji stigao u ponedjeljak oko podneva.

Drugog dana posjete, u utorak, bit će održan samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine na kome će se dvojica predsjednika sastati sa članovima Predsjedništva BiH, Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem. Oni će potom u Sremskoj Rači položiti kamen temeljac za auto-put Beograd–Sarajevo.

“Taj put će biti novi most mira koji će povezivati region” i predstavlja “značajnu poruku za cijeli region”, poručio je Erdogan na konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Turski predsjednik je ocijenio da su odnosi između Srbije i Turske dobri, kada je riječ o odbrani, sigurnosti, saobraćaju, kulturi.

“Ulažemo napore da se dodatno unaprijede”, rekao je Erdogan.

Prenio je da su postavili cilj od 2 milijarde dolara kratkoročno i 5 milijardi dolara dugoročno kada je u pitanju razmjena.

Najavio je da će tokom njegove posjete biti otvoreno šest fabrika, koje će proizvoditi automobilske dijelove, gume, tekstil, i da će biti položen kamen temeljac za izgradnju još jedne fabrike.

Takođe je rekao da je dogovoreno da Turska otvori konzulat u Novom Pazaru.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)