Naslovnica Politika Erdogan: Turska će donirati vakcine BiH

Erdogan: Turska će donirati vakcine BiH

295

Ankara — Republika Turska doniraće 30.000 vakcina Bosni i Hercegovini rekao je prеdsјеdnik Тurskе Recep Tayyip Erdogan na press konferenciji nakon sastanka sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, koji su u utorak 16. marta, boravili u zvaničnoj posjeti Turskoj.

˝Želim da iskažem saučešće svima u BiH koji su izgubili borbu sa virusom korona. Dostavićemo BiH 30.000 doza vakcina”, rekao je Erdogan na konferenciji za novinare nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Članovi tročlanog bh. Predsjedništva razgovarali su sa turskim predsjednikom o svim aspektima bilateralnih odnosa i budućim koracima za unapređenje saradnje, posebno u zajedničkim infrastrukturnim projektima.

Erdogan je istakao da će Turska nastaviti podršku projektu izgradnje autoputa Beograd-Sarajevo.

˝Mi smo svi zajedno 8. oktobra 2019. godine postavili kamen temeljac za autoput Beograd-Sarajevo na dionici autoputa u Srbiji, i danas smo razgovarali šta možemo uraditi kako bi ubrzali realizaciju ovog projekta u BiH˝, istakao je Erdogan.

Planom za izgradnju autoputa Beograd-Sarajevo predviđena je izgradnja trase brze autoceste od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te izgradnje autoputa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do granice BiH sa Srbijom na Rači, gdje je predviđena izgradnja novog mosta i pripadajućeg graničnog prelaza.

Ukupna vrijednost projekta je oko četiri milijarde eura, koji dijelom treba finansirati Republika Turska.

Predjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da će Turska podržati projekat izgradnje auto-puta Beograd – Sarajevo.

“Autoput Beograd – Sarajevo svima će donijeti napredak i vjerujem da će biti realizovan. Pandemija jeste usporila kontakte, ali oni su i dalje tu. Velika su očekivanja naše strane vezano za podršku izgradnji autoputa Beograd-Sarajevo. On će donijeti dobro i Republici Srpkoj i Federaciji BiH˝, rekao je Dodik na press konferenciji nakon sastanka sa turskim predsjednikom.

Predsjednik Republike Turske Erdogan, u utorak 16. marta, primio je članove Predsjedništva BiH u predsjedničkoj palati u Ankari, gdje je u njihovu čast upriličena ceremonija svečanog dočeka, uz vojne počasti.

Nakon sastanka sa Erdoganom, održan je i sastanak delegacija Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Potpisivani su Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Kancelarije za investicije Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija.

(StarMo)